
اقتصادی با تمرکز بر گردشگری
کشور ایتالیا در جنوب قاره اروپا قرار دارد و پایتخت آن شهر رم میباشد. این کشور از شبهجزیره ایتالیا و دو جزیره سیسیل و ساردِنی که در دریای مدیترانه قرار دارند تشکیل شده است. این کشور یکی از پیشرفته ترین کشورهای جهان به شمار می رود و عضو گروه ۷ کشور صنعتی و گروه ۲۰ میباشد. علاوه بر این ایتالیا از جمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. واحد پول این کشور یورو و زبان رسمی آن ایتالیایی است. جمعیت ایتالیا در حدود ۶۰ میلیون نفر است و زبان رسمی این کشور ایتالیایی است.
جمعیت ۶۰ میلیونی ایتالیا این کشور را در رتبه پنجمین کشور پرجمعیت اروپا و بیست و سومین کشور پرجمعیت دنیا قرار داده است. از نظر جغرافیایی ایتالیا آبوهوای معتدل فصلی دارد و آبوهوای مناطق ساحلی آن با شرایط هوایی کوهستانهای داخلی تفاوت زیادی دارد. دو کشور مستقل بسیار کوچک به نامهای واتیکان و سان مارینو در درون خاک ایتالیا قرار دارند و یک تکه از خاک ایتالیا نیز بیرون از خاک اصلی این کشور و در سوئیس قرار دارد که کامپیونه دیتالیا نامیده میشود. آب و هوای ایتالیا مدیترانهای است. در شمال به دلیل وجود رشتهکوه آلپ سرد، در جنوب خشک و در کل کشوری تقریباً گرم است.
اقتصاد کشور ایتالیا تا پایان جنگ جهانی دوم بر پایه فعالیتهای کشاورزی پایه ریزی شده بود. بعد از جنگ جهانی دوم، اقتصاد این کشور از یک اقتصاد مبتنی بر کشاورزی به اقتصادی صنعتی تبدیل گردید. اقتصاد ایتالیا طیف متنوعی از صنایع مختلف را در بر دارد. از جمله مهمترین صنایع ایتالیا میتوان به صنایع فلزکاری، ماشینآلات، شیمیایی، وسائل نقلیه، مواد غذایی و مشروبات الکلی و غیرالکلی، منسوجات و البسه، هواپیماسازی، کشتیسازی، پتروشیمی، الکتریکی، اتمی و جنگافزار اشاره نمود. گندم، جو، سیبزمینی، چغندرقند، سیب، ذرت، برنج، انگور، ماهی، گاو و خوک نیز مهمترین محصولات کشاورزی و دامپروری کشور را تشکیل میدهند.
در کنار این ها از صنعت توریسم ایتالیا نیز می توان به عنوان برگ برنده اقتصاد این کشور نام برد. بر اساس محاسبهای که یونسکو انجام داده، بیش از نیمی از میراث فرهنگی جهان در کشور ایتالیا واقع شدهاست و این درحالی است که ایتالیا کشوری کوچک به شمار می رود که مساحتش فقط ۰/۲۵ ٪ از کل خشکیهای جهان است. رم، فلورانس، ونیز و بسیاری شهرهای دیگر، از جمله مقصدهای هنری هستند که برنامه هر بازدیدکنندهای از شبه جزیره ایتالیا را تشکیل میدهند. در کنار این شهرهای بزرگ و معروف، میراثهای فرهنگی پنهانی هم در شهرهایی با تاریخ هزار ساله وجود دارند که البته در مسیر اصلی بازدیدها قرار ندارند و علیرغم اینکه کمتر شناخته شدهاند، اما به همان اندازه شهرهای هنری ایتالیا دارای جذابیت میباشند.
هر ساله بطور میانگین حدود بیست میلیون گردشگر خارجی از ایتالیا بازدید میکنند و این رقم طبیعتاً علاوه بر میلیونها ایتالیایی میباشد که کشورشان را برای گذراندن تعطیلاتشان انتخاب میکنند و البته در این انتخاب، تکیه بر سی و پنج هزار واحد اقامتی موجود در کشور که دارای تقریباً دو میلیون تخت میباشند، دارند. توریسم در عمل یکی از مهمترین منابع اقتصادی ایتالیا بهشمار میرود که حدود ۵/۵٪ از تولید داخلی کشور را به خود اختصاص دادهاست و این به معنای آنست که از نظر ارزش بالاتر از کل تولید بخش کشاورزی قرار دارد.
از نظر منابع طبیعی، کشور ایتالیا هیچ منبع طبیعی مهم و معتبری در زمینههای آهن، زغال سنگ و نیز نفت ندارد، ولی مقادیری گاز طبیعی را از نواحی مختلف کشور و نیز از دریای آدریاتیک استحصال می نماید که البته این میزان در سالهای اخیر افزایش محسوسی داشته است، به گونه ای که گاز طبیعی از منابع مهم این کشور به حساب می آید.
در حال حاضر قسمت اعظم منابع و مواد خام برای صنعت و تولیدات صنعتی این کشور و همچنین بیش از ۸۰ درصد از منابع انرژی آن از سایر کشورها وارد می شود و صنایع مختلف این کشور به شدت به این مواد خام و نیز انرژی که قسمت عمده آن را نفت تشکیل می دهد ، وابسته می باشند.
ایتالیا تا اواسط دهه ۹۰ میلادی یکی از کشورهای صنعتی بود که رشد اقتصادی پائینی داشت و این کشور کمترین نرخ رشد را در میان اقتصاد کشورهای صنعتی دارا بود. تقاضای داخلی و نیز تقاضا برای صادرات، از عوامل مهم رشد تولید ناخالص داخلی کشور ایتالیا در سال های ۲۰۰۰ محسوب میشوند. این عوامل موجب گردیده اند تا رشد تولید ناخالص داخلی ایتالیا در سال ۲۰۰۰ به بیش از ۲٫۸ درصد بالغ گردد. اما این رشد اقتصادی در سال ۲۰۰۸ بیشتر ادامه پیدا نکرد و بحران جهانی اقتصاد باعث شد که اقتصاد ایتالیا با مشکلات بسیاری مواجه شود که آمار بالای بیکاران این کشور مزید بر این علت است. این وضعیت همچنان ادامه دارد تا جایی که در سال ۲۰۱۷ کمیسیون امور مالی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اقتصاد ایتالیا، پایینترین رشد اقتصادی را در میان ۲۸ کشور عضو این اتحادیه داراست.
در اواخر سال ۲۰۱۷، پییر موسکوویسی رئیس کمیسیون مالی اتحادیه اروپا گزارش این نهاد را درباره رشد اقتصاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ منتشر کرد که بر اساس آن، ایتالیا با رشدی برابر با ۱٫۵ درصد در سال ۲۰۱۷ و ۱٫۳ درصد در سال ۲۰۱۸ در انتهای جدول رده بندی رشد اقتصادی در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار گرفته بود.